Reisverslag september-oktober 2011
Zonder kleerscheuren met alle lappen door de douane!
Dat was best wel even spannend, maar dankzij het wakend oog van een luchthavenmedewerkster, mochten alle humanitaire goederen uit mijn 5 koffers, zonder zogenaamde “in beslag name” door. Daar was ik dan weer, in mijn geliefd Sosúa, waar ik in het hotel Casa Marina altijd weer zo vorstelijk onthaald word; het is er gewoon thuiskomen. Aan de slag dus.
Het nieuwe onderkomen van de Colegio Asher is iets groter, maar ook nogal donker en vooral heel erg heet. Het is echt heel zwaar voor leraren en leerlingen om je onder die omstandigheden te concentreren en na een paar uur ben je helemaal bekaf.
We blijven hopen op een nieuw gebouw voor de school in eigendom van de Asher Foundation. De vele prachtige lappen stof werden met gejuich ontvangen en de kinderen staan te popelen om de handwerklessen te volgen. 1 meisje was al tijdenlang onhandelbaar en wilde volstrekt niets doen wat haar, op welke manier dan ook, gevraagd werd. Nadat zij begreep dat zij op handwerkles mocht en achter een machine had gezeten is ze als een blad aan de boom omgedraaid. Voortaan wil ze alles maar dan ook alles doen, als ze maar op handwerkles mag. Een klein wonder dus! Fiol, de zus van Judith, die uit het onderwijs komt en inmiddels ook les geeft op de Colegio, gaat eveneens handwerklessen geven. Beide zussen keken samen verrukt naar de mooie lappen en bedachten meteen wat ze de kinderen ermee kunnen laten doen.
Ik ben nog diverse keren naar de Colegio geweest. Met Dave van de Sosúa Kids Ass., die prachtige rode petjes uitdeelde aan alle jongens. Met Maudie, Saske, Joris en Melanie, die ook vele lappen voor mij uit Nederland hadden vervoerd en andere prachtige dingen voor de kinderen meenamen en uitdeelden. Maar vooral ook met Marina Mytnik uit Italië. Zij en haar man Luciano brachten diverse bezoeken aan de Colegio. Marina is kunstlerares en gewend om kinderen les te geven. Zij had met onze stichting contact gezocht en wilde graag als vrijwilliger daar kunstlessen geven. De kinderen vonden het geweldig en maakten zo samen een prachtig schilderij. Judith is erg enthousiast over haar manier van lesgeven. Als Marina weer in Sosúa is, gaat ze de leerlingen zeker weer lesgeven. Hoewel ruim meer dan de helft van de inkomsten van onze stichting naar de Colegio gaat, blijft er veel meer geld nodig. Geld voor medisch hulp aan de leerlingen hebben wij niet, terwijl ik ook nu weer zag, dat het wel erg nodig is.
Er zijn plannen om in de toekomst ook praktijkgerichte lessen erbij te geven. Een soort ambachtschool. Nu beginnen ze met handwerklessen en straks hopelijk ook op andere gebieden.
Geld gaven wij ook weer aan ons andere project, de Sosúa Kids Ass., voor de schooluniformen. Hierdoor helpen wij weer meer dan 100 kinderen naar school. Met Janet, voorzitter van die organisatie, bezocht ik een tweetal straatarme gezinnen, waarvan de kinderen door onze gezamenlijke inspanning schooluniformen, schoenen en rugzakjes krijgen. Ik was in hun gloeihete huisje deels van golfplaten, zonder ramen, in hun keuken met lege pannen. Voor ontbijt is geen geld, het is al wat, als ze 1 maaltijd per dag krijgen. Bij het zien hiervan, word je wel erg stil. Vele toeristen, die hun borden vol met eten laten staan, zouden hier eens op bezoek moeten gaan.
Het was weer een waardevolle trip en ik zie hoe we tezamen heel wat kunnen bereiken. Het leven voor arme kinderen in de Dominicaanse Republiek is keihard, maar wij kunnen het voor een aantal van hen beslist verzachten. U heeft daar zeker aan bijgedragen.