Project 2016 / 2017 - Uitbreiding buurtschool Puerto Plata
Samen met Sylvia Berkley van stichting Help Sosuakids naar School bezochten we in 2014 de basisschool 'Club 20 - 30' in de achterstandswijk Miramar in Puerto Plata; de derde stad van de Dominicaanse Republiek.
We maken kennis met Rosa Ysmenia Quiñones Toribio, een inspirerende vrouw die ons het bijzondere verhaal over deze school verteld:
,,De wijk Miramar was tot voor kort een van de meest criminele wijken van de stad. Veel problemen met drugs, berovingen, grote werkloosheid en er heerste veel angst onder de straatarme bewoners. Toen in 2008 een moeder van een gezin met veel kinderen op straat werd vermoord, was de maat vol! Op initiatief van Rosa kwamen een aantal moeders bij elkaar om naar een oplossing te zoeken voor de problemen. Onderwijs was er niet in de wijk waardoor de kinderen overdag thuis zaten of op straat zwierven. Dit moest dan ook als eerste worden opgelost, vond de 'Club del Madras'.
Na een aantal gesprekken met het stadsbestuur werd een leegstaand basketbalstadion aangeboden waar de moeders een school mochten beginnen. Huur hoefde niet betaald te worden, maar het opknappen, inrichten en de organisatie van het onderwijs moest men zelf maar zien te regelen.
De moeders organiseerden een wijkbijeenkomst die massaal werd bezocht. Families boden hulp aan bij het opknappen en met kleine bijdragen van de families kon men bij bedriijfjes in de wijk tegen schappelijke prijzen de spullen aangeschaffen of laten maken. De hele buurt was er inmiddels van doordrongen dat dit de eerste stap uit de ellende kon betekenen. En de kinderen stonden te popelen om naar school te gaan.
In 2009 opende de school haar deuren en kon in drie voormalige kleedruimtes les worden gegeven. Al snel moest men overschakelen naar een ochtend en middag shift voor de onderbouw en bovenbouw voor de ruim 200 leerlingen!".
Tijdens ons bezoek aan de school in 2014 vertelt Rosa wat 'haar droom' voor de toekomst is.
"Drie extra lokalen op de eerste verdieping van een ruimte grenzend aan de huidige lokalen om daarmee meer kinderen les te kunnen geven, maar ook om avondschool voor volwassenen te organiseren. De ruimte onder de lokalen geschikt maken voor gezamenlijke activiteiten voor de kinderen, maaltijdverstrekking voor de armste kinderen en het organiseren van wijkavonden en buurtbijeenkomsten. Het enige wat hiervoor ontbreekt is het geld om de materialen te kopen. De arbeid en de bouwkennis wordt geleverd door de families en bedrijven uit de buurt!".
Na het verlaten van de school lopen we een rondje door de buurt. Iedereen kent Rosa en jong en oud begroeten haar hartelijk en met respect. Ze laat ons de plaatsen zien waar verbeteringen zichtbaar zijn, maar ook de schrijnende armoede en erbarmelijke krotten waar mensen overleven aan het randje van de samenleving. Dankzij de school en andere buurtinitiatieven is de buurt een stuk leefbaarder geworden. Criminaliteit is flink gedaald en de werkloosheid is verminderd doordat meer bedrijven en winkels in de wijk zijn gekomen.
Een geweldig voorbeeld van buurtparticipatie waar een overheid de oplossing niet kan of wil bieden.
Bij ons afscheid beloven we Rosa dat we haar droom meenemen naar huis!
De vraag is of wij 'het duwtje' kunnen zijn...de rest doen ze zelf...
De uitvoering van het project is te volgen en terug te zien via 'Nieuws over Dominicaanse Republiek'.
Klik voor het eindverslag van de muurschilderingen van Carin Steen op onderstaande link:
Community Murals Republica Dominicana